zaterdag 20 januari 2018

Sublieme inspiratie: Foto van vroeger

Dag bloggers!

In november 2017 was ik bij mijn oma en opa op bezoek en zij vertelden dat ze een fotoboek van vroeger hadden teruggevonden en dat ze mij enkele 'grappige' foto's wouden laten zien, over hoe ze er destijds uitzagen. Toen toonde mijn oma mij deze foto van haar van vroeger samen met haar zus (mijn oma staat rechts). Ik vond dit zo een leuke foto en om de een of andere manier inspireerde de foto mij ook onmiddellijk om hier muzisch mee aan de slag te gaan!
Heel wat ideeën kwamen direct in mij naar boven:
  • drama lessen: kapsels, schmink, gedragingen van vroeger/nu
  • muziek: muziek uit de tijd van (over)grootouders
  • media: via een app de kinderen een kapsel geven uit de tijd van hun (over)grootouders
  • beeld: namaken van spelletjes uit die tijd
Dit is voor mij mijn meest sublieme ervaring omdat dit zo ongelooflijk onverwachts kwam en ik hier toch zo veel inspiratie uit geput heb.

Licht in het donker

Dag bloggers!

Toen ik bij mijn vriend bleef slapen, ging ik vroeger naar bed dan hij omdat hij op zijn computer nog iets moest doen voor school. Aangezien ik niet kan slapen met veel licht, had mijn vriend het licht op de kamer uitgedaan maar de ledverlichting achter zijn computer aangezet.
Dit was zeker een inspirerend moment omdat ik onmiddellijk het idee kreeg om daar iets mee te doen tijdens muzo! Ik begon na te denken over momenten waarbij je een donkere ruimte nodig hebt. Daarom werd ik geïnspireerd om eventueel iets te doen rond het ontwikkelen van foto's of rond het maken van een schaduwtheater. Hierbij heb je namelijk ook een donkere ruimte nodig waarbij de lichtfocus wordt gelegd op 1 bepaald punt!


dinsdag 16 januari 2018

Actuele visie

Dag bloggers!

Ik ga jullie in dit laatste blogbericht onder "groei" mijn visie op muzische opvoeding proberen verduidelijken. Eerst en vooral kan ik wel stellen dat mijn visie gedurende de volledige opleiding enorm veranderd is. Vroeger dacht ik dat muzo enkel liedjes zingen was en het maken van knutselwerkjes op vrijdagnamiddag die er bij iedereen hetzelfde moesten uitzien. Ik had dit beeld puur omdat ik het zelf op deze manier ervaren heb in mijn eigen lagereschooltijd.

De opleiding heeft mijn visie hierop (al een geluk) volledig veranderd! Ik besef nu dat wij geen leerkrachten zijn die enkel voorbeeldjes maken en de kinderen materialen geven die ze nodig hebben om exact hetzelfde eindproduct te laten maken. Als leerkracht staan wij vooral in als coach, iemand die de leerlingen begeleidt in hun creatief proces en in het zoeken van hun creatieve zelf. We geven leerlingen individueel of in groep impulsen om creatief aan de slag te gaan, maar ze krijgen hierbij voldoende vrijheid om hier hun eigen ding van te maken.

Mijn visie op muzo is vooral verandert voor muzo binnen andere leergebieden. Ik dacht echt dat muzo enkel 1 of 2 namiddagen gegeven werd en dat er op andere momenten totaal geen ruimte voor was. Door de sessies op de hogeschool en door de ervaringen die de mentor van het eerste leerjaar me heeft meegegeven weet ik nu dat muzo op elke moment van de dag ingezet kan worden. Je kan liedjes zingen ter opruimmoment of tijdens leswissels. Maar waarom muzo ook niet creatief aan bod laten komen tijdens andere dagdagelijkse handelingen, zoals het maken van boekentassen? Ook kan je muzo gebruiken tijdens tussendoortjes door bijvoorbeeld een onderdeel uit een drama les opnieuw aan bod te laten komen. Nog een leuk voorbeeld van Siska tijdens een van de sessies was het schrijven van een nieuwjaarsbrief. Dit is zo onpersoonlijk! Laat de leerlingen dingen schrijven die persoonlijk zijn voor hen en laat hen de brief op een creatieve manier 'inpakken'.

Ik sluit dit deeltje af met een quote die mijn visie op muzisch onderwijs helemaal beschrijft: "By doing what you love, you inspire and awaken the hearts of others".


Slotreflectie

Slotreflectie


Dag bloggers!

In dit blogbericht ga ik jullie proberen verduidelijken hoe hard ik ben gegroeid op muzisch vlak doorheen de opleiding. Toen ik aan deze opleiding begon had ik slechts een heel vaag beeld over wat 'muzo' inhield. Ik dacht vooral dat het ging over het maken van knutselwerkjes op vrijdagnamiddag en het zingen van liedjes die we met de hele klas aangeleerd kregen. Verder had ik heel weinig zicht op wat muzo eigenlijk inhield.

Al heel snel merkte ik dat muzo meer inhield dan allemaal dezelfde knutselwerkjes maken en het zingen van liedjes. Domeinen zoals media, drama en dans waren voor mij redelijk onbekend omdat ik niet wist dat dit ook echt aan bod kwam in de lagere school. Wanneer ik in mijn muzofolio mijn persoonlijke reflectie herlees van in het eerste jaar, merk ik dat ik mij toen helemaal niet op mijn gemak voelde tijdens de lessen drama, dans en muziek. Ik voelde me heel erg bekeken door de andere studenten en ik dacht altijd dat ik het niet goed deed en ik durfde mij daarom nooit ten volle geven. Naarmate de semesters volgden, merkte ik dat ik hier steeds beter mee kon omgaan. Ik leerde mijn medestudenten en de docenten beter kennen waardoor ik mij veel beter durfde openstellen naar anderen toe. Naar later toe denk ik dat ik in het begin van mijn carrière ook iets meer terughoudend zal zijn op muzisch vlak naar mijn collega's toe. Naar mijn leerlingen toe zie ik hier geen enkel probleem in, hierbij voel ik mij volledig op mijn gemak.

Vooral door een sessie uit het tweede jaar merk ik dat ik sterk gegroeid ben in het uitdenken van muzische lessen en projecten. Wij moesten een heel project uitwerken rond Zhangye Danxia, een natuurwonder in China. In alle muzische domeinen moest dit natuurwonder terug te zien zijn. Hier is veel denkwerk aan vooraf gegaan, maar ik heb hier enorm veel uit geleerd! Dit is iets wat ik in mijn eigen praktijk later ook zou willen gebruiken. Waar ik ook veel motivatie uit geput heb is het muziekexamen aan het einde van het tweede jaar. Katrien vertelde me dat ik goed kan zingen en ze vroeg me zelfs of ik dit eerder had gedaan. Omdat ik dit compliment nog nooit eerder had gekregen, verraste me dit enorm en kreeg ik hierdoor een enorme boost om me voluit te kunnen geven tijdens muzieklessen.

Als eindconclusie kan ik zeggen dat ik enorm tevreden ben van alle muzische sessies die ik op de hogeschool heb gekregen. Mijn beeld van muzo uit mijn eigen lagere tijd is volledig veranderd en ik kan me nu perfect inbeelden hoe muzische lessen er tegenwoordig moeten uitzien. Ik sta tijdens mijn stages veel sterker in mijn schoenen wanneer ik muzische lessen geef. Ik kan mijn schaamte om aan drama en muziek te doen nu volledig opzij schuiven en me volledig geven tijdens mijn lessen. Ik voel me veel meer op mijn gemak om dergelijke lessen te geven en daar ben ik de docenten en de vele muzische sessies enorm dankbaar voor.


Talentgesprek


Vrijdag 19/01 gingen we nog een keertje in op de talenten van elkaar. Ik dacht dat we enkel onze eigen talenten moesten benoemen, maar ik vond het zeer leerrijk en interessant om ook elkaars talenten een keer te benoemen. Zo kom je zelf ook te weten of jouw groepsleden jouw talenten inzien al dan niet.


Elise en Frederik hebben mijn talenten aangekruist en ik ook die van hen. Hieruit blijkt dat ik drie uitgesproken, drie verborgen en twee slapende talenten heb. Ik verklaar ze hieronder nader met enkele voorbeelden gegeven door Elise en Frederik zelf:

Uitgesproken talenten

  • Beeldorganisator: Volgens Frederik en Elise is dit mijn grootste talent, het organiseren van alles en duidelijk zien wat er nog allemaal moet gebeuren. Elise haalde hierbij de personeelsvergadering aan voor de organisatie. Ze zei dat ik hier duidelijk de leiding nam door alles uit te typen, iedereen te proberen betrekken, vragen stelde en continu alles samenvatte. Frederik dacht hierbij aan het feit dat ik materiaal bij had voor op de lagere school waar niemand anders aan had gedacht: de planning voor in elk lokaal op te hangen en het printen van de foto's voor op elke klasdeur. 
  • Bezige bij: Volgens Elise en Frederik heb ik die dinsdag en vooral woensdag enorm hard gewerkt om alles rond te krijgen. Omdat het die dag mijn verjaardag was, werd ik vaak afgeleid door berichtjes en telefoontjes, maar Elise zei dat ze het knap vond dat ik toch zo gericht kon blijven doorwerken ondanks alle impulsen die ik kreeg. 
  • Doorzetter: Frederik haalde aan dat ik veel aandacht heb voor afwerking en structuur. Frederik werkte aan de lesfiche voor onze lagere school. Wanneer we deze achteraf samen nalazen, was ik degene die hem wees op schoonheidsfoutjes zoals een tab of spatie teveel. Het moest tot in de puntjes correct in orde zijn.

Verborgen talenten

  • Aansteker: Terwijl Elise en Frederik allemaal opdrachtjes zochten en doorstuurden naar mij, maakte ik hieruit een selectie en zorgde ik ervoor dat alles werd uitgetypt in opdrachtenkaartjes.
  • Foutenspeurneus: Hiermee verwijs ik terug naar mijn talent als doorzetter. Frederik haalde hierbij opnieuw aan dat ik de schoonheidsfoutjes haalde uit de lesfiches die hij had getypt.
  • Planmaker:  Een planmaker gaat heel efficiënt op zijn doel af en volgens Elise deed ik daar door heel gedreven de organisatie van de school op mij te nemen. 

Slapende talenten

  • Bruggenbouwer: Ik dacht van mezelf wel dat ik een bruggenbouwer was omdat ik tijdens de vergadering voor de organisatie vaak probeerde om de gemoederen tussen twee meningen te bedaren alvorens deze zouden escaleren. Dit was af en toe het geval tussen Cédric, Jelien en Lieze. Misschien viel dit niet hard op omdat ik vaak gewoon probeerde mee te gaan in het gesprek om de gemoederen zo te bedaren in plaats van het gesprek stop te zetten.
  • Positivo: Ten tweede dacht ik van mezelf dat ik vaak de positieve kanten en mogelijkheden in de kijker probeerde te zetten. Ik zei vaak dat we goed bezig waren en dat we er wel zouden geraken, maar woensdagavond was ik wel moe en was ik al het werk een beetje beu, zeker omdat het mijn verjaardag was. Omdat ik toen af en toe wel eens zuchtte, denk ik dat het logisch is dat dit "talent" niet ten volle ten uiting kwam.

Realisatie

Donderdag 18/01 


Vandaag was het eindelijk zover! Frederik en ik trokken naar de Sint-Victor school terwijl Elise naar de gemeenteschool ging. Eenmaal aangekomen heeft Hannelore ons wegwijs gemaakt op de school en Frederik en mezelf het lokaal getoond waar wij zouden mogen werken. Wij hadden geluk aangezien er op dat moment geen les was in dat lokaal, hierdoor konden wij onmiddellijk beginnen aan het opstellen van ons spel. Samen hebben we alle banken en stoelen aan de kant geschoven in een grote halve cirkel. Nadien ben ik begonnen met de opdrachtenkaartjes voor de eerste ronde op de banken te leggen. Frederik controleerde dit en we legden samen de juiste materialen erbij, waarna Frederik alle materialen nogmaals controleerde.
Ik stelde voor om alle opdrachtenkaartjes voor de tweede ronde ook reeds klaar te leggen met de juiste materialen erbij. Omdat we niet veel tijd hadden, moesten we al vrij snel naar beneden voor de startsessie. Deze begon door de dans die ik mijn medestudenten had aangeleerd. Aangezien Jelien deze dans nog heel goed kende, danste ook zij mee vooraan. Dit was enorm leuk, vooral omdat de kinderen zo enthousiast waren!

Na het toneeltje dat werd opgedragen door Cédric, Sharon en Hanne werden de kinderen verdeeld waardoor Frederik en ik de kinderen met de roze bol als eerste bij ons kregen. Eenmaal in het lokaal aangekomen vertelde ik de leerlingen wie we waren en herhaalden we nog een keer de opzet van deze muzische spelletjes dag. Hierna vertelde Frederik hoe we het spel gingen spelen en wat de regels en afspraken waren, ik vulde hem aan.
De kinderen speelden het spel écht zoals het hoorde en zoals Frederik en ik het hadden verwacht. Er was competitiviteit aanwezig onder de groepjes, maar op een gezonde manier. Omdat we bij de eerste groep meer tijd hadden, gaven we de leerlingen meer tijd tijdens de verschillende rondes. De kinderen vonden dit heel leuk, maar achteraf bleek dat voor het verdere verloop van het spel niet zo handig. Sommige groepjes hadden namelijk zoveel seconden verzameld dat zij een 12-tal minuten hadden verzameld om de finaleronde te spelen terwijl wij hiervoor slechts 10 minuten hadden gerekend. Uiteindelijk is dit goed gekomen omdat we extra tijd hadden door het evaluatiemoment dat erna moest plaatsvinden.
We hadden voor dit evaluatiemoment 10-15 minuten gerekend in plaats van de 20 minuten die op de planning stonden, waardoor het verloop van het spel toch nog vlot kon verlopen.

Omdat het thema "kleur" was, hadden we ervoor gekozen om de leerlingen in een grote cirkel te zetten en een heleboel verschillende stiften op de grond te leggen. We vroegen de kinderen welke kleur van stiften bij hen past, na het spelen van dit spel. We gaven hierbij enkele voorbeeldjes zoals "misschien kies je geel, omdat je dat doet denken aan de zon, en de zon maakt je blij. Misschien kies je voor grijs omdat je een dubbel gevoel had bij het spel, ...". De leerlingen namen elk een kleur en we gaven enkele leerlingen die er iets over wouden vertellen het woord. Er kwamen heel verrassende antwoorden naar boven zoals: "Ik neem groen, omdat die kleur mij doet denken aan doorzetten en om ons doel te bereiken moesten we echt doorzetten en goed werken".

Omdat we na het eerste spel merkten dat de leerlingen niet té veel seconden mochten winnen, stelde ik voor aan Frederik om de rondes zeker op tijd te laten stoppen zodat we deze keer voldoende tijd hadden voor de finaleronde. Bij het tweede spel liep dit erg vlot. De kinderen waren ook hier enorm gemotiveerd en werkten allemaal naar hun einddoel: zoveel mogelijk seconden om de finaleronde zo goed mogelijk te kunnen spelen.

Bij het eerste spel had ik vooral vaak het woord genomen om het spel uit te leggen en vulde Frederik vaak aan. Omdat ik Frederik uiteraard niet achteruit wou schuiven vroeg ik hem wat hij wou uitleggen bij het tweede spel en toen gaf hij zelf aan dat ik misschien beter de 'algemene' uitleg kon doen en dat hij zou aanvullen. Dit werkte heel goed! Wanneer ik de uitleg gaf voor de tweede ronde, kon Frederik alles klaarleggen en kon hij achteraf nog iets aanvullen dat ik eventueel was vergeten zeggen.

Nadien hebben we Rein geholpen bij zijn spel. We volgenden mee de speluitleg van Rein en nadien vroegen we hem nog eens wat wij exact moesten doen omdat wij het spel niet kenden. Rein heeft ons dit uitgelegd en daarom konden we hem goed helpen, want er was veel begeleiding van een leerkracht nodig.


Aan het einde van deze drukke dag, volgde nog het slotmoment waarin de leerlingen het hart van de tovenaar weer vulden met kleur door de puzzelstukken die ze doorheen de dag hadden verzameld. Om helemaal af te sluiten dansten we nog twee keer het dansje "Ta fête" dat Jelien en ik vooraan deden.
Ondanks dat het een vermoeiende dag was, was het een leerrijke dag waar ik enorm veel voldoening heb uitgeput.





Voorbereiding

Maandag 15/01 


Vandaag mochten we eindelijk beginnen aan ons eigen muzoprojectje! We mochten namelijk beginnen aan de opstart ervan. Wat hield dit in?

  • Kiezen van een spel: De Slimste Mens
  • Uitdenken van het concept: In ons spel verdelen we onze klasgroep in 7 groepjes van drie leerlingen. Alle leerlingen krijgen een bakje van het gezelschapsspel en hun bakje krijgt een start 'budget' van 20 seconden. Nadien spelen we twee rondes, namelijk "3-6-9" en "Open deur". Tijdens de eerste opdracht zijn er verschillende muzo-opdrachten, namelijk 3 grote en 6 kleine opdrachten. De leerlingen krijgen 15 minuten de tijd en kiezen zelf hoe ze die invullen, ze kiezen dus welke opdrachten ze maken. Voor kleine opdrachten kunnen ze 20 seconden verdienen en voor grote opdrachten 40 seconden. In de tweede ronde liggen er van vier domeinen verschillende opdrachtjes verspreid. De leerlingen mogen een opdracht kiezen en voeren deze uit en zorgen dat de drie evaluatiecriteria erin verwerkt zitten. Wanneer er voldaan werd aan 1 criterium verdien ze 20 seconden, 2 criteria 40 seconden en 3 criteria 60 seconden. Voor de finaleopdracht zetten alle groepjes hun timer tegelijkertijd aan. Wanneer hun timer loopt, maken alle groepjes een zo hoog mogelijke 'toren' met enkel krantenpapier en duct tape, plakband of papiertape. Wanneer de timer afloopt, stopt het bouwen. Het groepje dat in zijn tijd de hoogste toren kan maken, wint en mag het puzzelstuk meenemen.
  • Zoeken van opdrachten: Na het uitdenken van ons concept zijn we naar de bib gegaan om allerlei handleiding in te scannen om zo met voldoende inspiratie naar Dworp te kunnen vertrekken.


Dinsdag 16/01


Eerst en vooral begonnen we de dag met het voorstellen van alle muzische spelen. Elk groepje stelde zijn spel voor zodat alle andere studenten en de docenten feedback kunnen geven. Ik vond het geven en krijgen van feedback zeer interessant! Op die manier weet je welke vragen studenten en docenten zich reeds stellen en zo kan je er ook rekening mee houden bij de verdere uitwerking van je spel.

Hierop volgde een vergadering over de organisatie en de aankleding op school. De groep waar ik in zat focuste zich op de organisatie op beide scholen. Ik nam hierin de leiding en ik nam mijn laptop erbij zodat alles duidelijk kon uitgetypt worden in een Word-document en zodat iedereen dit achteraf nog kan bekijken. Eerst en vooral heb ik gevraagd wie voor welke school verantwoordelijk wou zijn.
Nadien werd het gesprek vooral geleid door Jelien, Cédric en mezelf. Soetkin kwam hierin even tussen en zei dat ik als 'leider' er op moet letten dat iedereen de uitleg begrijpt en dat iedereen wordt betrokken in het gesprek. Ik vond dit een heel goede opmerking en ik heb echt geprobeerd om hier rekening mee te houden. Ik heb steeds gezegd wat we nu al wisten en wat de anderen hier nog aan wouden toevoegen of met welke vragen ze nog zaten. Het viel mij wel op dat iedereen hierdoor meer aandachtiger was.

Julie en ikzelf hebben ons heel kort even bezig gehouden met het uittypen van een duidelijk doorschuifsysteem. Nadien heb ik duidelijk ons idee uitgelegd aan de anderen waardoor dit vrij snel duidelijk was bij iedereen. Achteraf (tijdens de andere vergadering) kwamen we wel te weten dat hier nog een foutje in zat. Hierdoor merk ik wel dat niet iedereen even oplettend was, anders had deze fout tijdens de eerste vergadering al gezien kunnen worden.

Deze vergadering werd gevolgd door een vergadering binnen de school. Hierin vertelden de mensen van inkleding en thema wat zij hadden uitgewerkt en welke ideeën zij hadden voor onze muzodag. Nadien heb ik opnieuw de leiding genomen en uitgelegd hoe de organisatie in zijn werk zal gaan. We hebben de taken binnen de school verdeeld. Omdat we hebben besloten een dansje te doen voor ons opstart- en slotmoment heb ik ervoor gekozen om het dansje in elkaar te steken en dit te tonen aan mijn medestudenten.
Om af te sluiten hebben we besloten wanneer we de volgende dag opnieuw zouden afspreken.



Woensdag 17/01 


Na het ontbijt is ons groepje - Frederik Dupont, Elise Van Steen en ikzelf - vrijwel onmiddellijk begonnen. We hebben de taken verdeeld waardoor Elise en Frederik zochten naar goede opdrachten en ik mij focuste op het maken van de opdrachtenfiches voor de leerlingen. Nadien kwamen Frederik en Elise naast mij zitten om de opdrachten eens te overlopen. Samen hebben we nog opdrachten geselecteerd en nagedacht over een goede manier om de organisatie vlot te laten verlopen.
In de tussentijd heb ik ook nog de planning afgedrukt voor onze school, zodat er in elk lokaal een planning kan hangen. Ook heb ik van elk spel een foto afgedrukt zodat we dit op de deur van het juiste lokaal kunnen hangen, op die manier heb ik opnieuw mijn steentje bijgedragen aan de organisatie van onze school.

Om 13u hebben we met alle leden van de Sint-Victor school samen gezeten om te bespreken wat er allemaal op de school aanwezig is. Hannelore was met onze vragen naar de school getrokken om te kijken wat er mogelijk was en wat niet. Voor ons was het vooral belangrijk om te weten of er WIFI aanwezig is op de school en in welke mate we materiaal van de school kunnen gebruiken. Om 13.30u heb ik ons dansje voor het start- en slotmoment aangeleerd aan alle studenten die naar de Sint-Victor school gaan. We hebben dit dansje 2 keer gedaan, de studenten waren er erg snel mee weg en daarom was 1 oefenmoment meer dan voldoende.
Nadien zijn we terug beginnen werken voor het spel samen. Elise heeft een materiaallijst gemaakt en daarmee ben ik aan de slag gegaan. Ik heb alle opdrachtenkaartjes afgedrukt, geknipt en een kleurenbol gegeven.

Na het avondeten hebben we onze materiaallijst afgewerkt, verdeeld wie welke materialen moest meebrengen en al onze materialen bij elkaar verzameld. Frederik en Elise hebben zich eerst bezig gehouden met het document dat we moesten indienen, terwijl ik nog bezig was met het maken van materialen (geschreven i.p.v. geprint vanwege de problemen met de printer). Wanneer ik hiermee klaar was, heb ik Elise en Frederik bijgesprongen bij het zoeken van de juiste doelen in beide leerplannen en bij het formuleren van onze hoofd- en subdoelen.
Aan het einde hebben we ook nog eens herhaald hoe we onze organisatie juist gaan aanpakken, hoe onze rondes juist moeten lopen en hoe we de uitleg gaan geven aan de groepen.

Ondanks dat het zo een ongelooflijk vermoeiende dag was, was het wel een zeer productieve dag! Alles wat we moesten doen, is gedaan.


Muzodag 4 (campus)

Dag bloggers!

Vandaag kwamen juf Ellen en de directrice van "Gavertje vier" langs op de campus om ons meer inzicht te geven in hun manier van werken rond een muzisch schoolklimaat. Nadat ze controle kregen van de inspectie bleek dat ze te weinig muzisch werkten op school en dat ze niet voldoende gebruik maakten van de leerplandoelen. Het verbaasde mij wel dat de inspectie zo hard let op muzo in de lagere school, dit wist ik helemaal niet.
Omdat ze dit wouden aanpakken staken ze een carrousel systeem in elkaar. Ik vind dit een heel krachtige manier van werken. Alle domeinen kunnen op een georganiseerde manier aan bod komen en de leerkrachten kunnen op deze manier hun eigen talenten in de kijker zetten en ten volle benutten. Ik vind dit een zeer goede manier van werken, een manier waarvan ik hoop dat ik ze later in mijn eigen school ook zou kunnen realiseren.

Nadien kregen we een sessie van Katrien waarin zij haar ervaringen deelde. Uit deze sessie heb ik twee puntjes gehaald die ik zeker zal onthouden, namelijk:
- www.onderwijs.hetarchief.be
- muzische vorming integreren binnen contract- en hoekenwerk

Tijdens de sessie van Siska werd dit laatste nog eens herhaald. Zij gaf ook aan dat je bijvoorbeeld een muzisch hoekenwerk kan doen. Belangrijk is wel dat je zowel cognitieve (informatieve) als actieve (doelgerichte) hoeken integreert. Een leuk idee is om een explorerende hoek aan te bieden waar de leerlingen met materialen kunnen experimenteren.

Hopelijk kunnen jullie hier ook wat inspiratie uithalen!



vrijdag 12 januari 2018

Muzodag 3 (campus)

Dag bloggers!

Onze dag begon met muziek waarbij Katrien ons nog wat inspiratie gaf om muzisch te werken rond muziek. Ik vond het vooral leuk dat we veel inspraak hadden in deze les. Bij het lied van de zevensprong dat we aanpasten naar de zevenklank kwam Sarah met het idee om de cijfers te veranderen in muzieknoten (do-re-mi, ...). Later zou ik graag kinderen hier ook zo vrij mogelijk in willen laten omdat zij ook met dergelijke ideeën zouden afkomen.
Ook het idee van het lied rond de dobbelsteen vond ik erg vernieuwend en is zeker iets wat ik zal meenemen naar later. Eerst zongen we een lied over een dobbelsteen en nadien maakten we in kleine groepjes korte muziekspelletjes met dobbelstenen. Hieruit kwamen zo'n leuke resultaten!
Het leukste wat ik uit deze les heb gehaald is de 4 x 4. Hierin werd een kader gemaakt met 16 bladeren op de grond. Een van de studenten mocht kaartjes met 'stap', 'klap' en 'knip' op de grote bladeren leggen. Ik vond het heel leuk omdat dit echt vanuit de kinderen komt. Een aanpassing die ik wel zou maken is dat ik op de kleine kaartjes de woorden 'knip', 'klap' en 'stap' langs vier kanten erop zou zetten. Op deze manier is het voor iedereen leesbaar.

Uit de sessie van media heb ik vooral enkele leuke lesidee'tjes gehaald

! Een kleine opsomming van de leukste ideeën:
  • Werken met een greenscreen aan de hand van Stikbot Junior
  • PuppetPals 2
  • Toontastic


donderdag 11 januari 2018

Muzodag 2 (JTO)

Dag bloggers!


In plaats van alle activiteiten van vandaag (11/01) op te sommen ga ik jullie vertellen welke inzichten ik uit deze sessies heb meegekregen. Tijdens de sessie rond drama ging het in een bepaalde oefening rond accepteren en hoe belangrijk dat is om een improvisatie stukje te creëren. Als je altijd accepteert dan geraak je heel ver in een improvisatiestuk, dat is iets wat ik niet wist maar wat  ik zeker ga meenemen naar later toe. Door te accepteren gebeurt er altijd wel iets en als het toch zou vast lopen kan je als leerkracht altijd bijsturen of een extra element toevoegen waardoor het stuk toch loopt.
Nadien volgde nog een korte sessie rond gebarentaal: heel interessant, vooral het deeltje rond de naamgebaren. Ik wist helemaal niet dat dit bestond maar ik vind het een heel leuk onderdeel om mee te nemen naar mijn klaspraktijk.
In de namiddag nam Siska ons mee naar de wereld van muzische gezelschapsspelletjes. Er waren heel wat spelletjes die ik niet kende maar die me zeker zijn bijgebleven. Zo kan je kinderen tijdens een hoekenwerk toch ook muzisch een spel laten spelen!

Nadien speelden we een echt muzisch spel zoals wij het volgende week ook zullen moeten spelen in Dworp. Ik vond het heel knap om te zien hoe je een bestaand spel zo kan omtoveren dat kinderen het heel zelfstandig kunnen spelen zonder al te veel uitleg én dat het toch muzisch blijft. Ik kijk er naar uit om dit zelfstandig uit te proberen.




woensdag 10 januari 2018

Muzodag 1 (campus)

Dag bloggers!

Vandaag hadden we op de campus onze eerste muzodag. Ik ga jullie in dit blogbericht en degene die nog zullen volgen proberen vertellen wat ik heb geleerd uit de sessies en wat mij dus heeft geholpen om muzisch te groeien.
Ik vond het zelf heel knap om tijdens onze eerste opdracht te zien dat alle opdrachten gelinkt waren aan een bepaald kunstwerk. Ik vind het niet gemakkelijk om te vertrekken vanuit kunstwerken omdat ik nooit weet waar ik moet beginnen zoeken. De sessie bij Katrien Van Stappen heeft hierbij dus wel degelijk geholpen, zij heeft namelijk enkele websites aangereikt die ons als leerkracht kunnen helpen bij het vinden van werken om muzisch te beschouwen, wat voor mij een grote hulp zal zijn!
Op vlak van evaluatietechnieken heeft Siska Vergaert ons duidelijk uitgelegd wat het belang is van de verschillende vragen die horen bij de verschillende soorten evaluatie (proces, product, beleving). Ik vond dit voor mezelf heel verruimend omdat ik hier niet bij had stilgestaan dat dit zo belangrijk was.

Deze sessie heeft me dus zeker enkele inzichten meegegeven! Ik kijk uit naar meer van dat!

Hieronder kunnen jullie nog genieten van een opdracht die Zakaria en ikzelf hebben uitgevoerd tijdens een van de sessies. Hierbij zijn wij vertrokken vanuit een muziekstuk "one hour of creapy doll music". Het resultaat kan je zelf beoordelen 😉


dinsdag 9 januari 2018

Evaluatierooster

Dag bloggers!

Tijdens mijn stage heb ik de evaluatietechniek gebruikt van de boom (zie evaluatietechniek 1). Maar ik ben vergeten om het takenblad van Muzische School  na te kijken waardoor ik ben vergeten om ook een keer gebruik te maken van een evaluatierooster.
Omdat ik dit toch voor mezelf ook wel eens wou proberen heb ik er een opgesteld die ik had kunnen gebruiken bij een beeldles die ik heb gegeven tijdens mijn stage in het eerste leerjaar. Tijdens deze les was het de bedoeling dat de leerlingen hun materialen namen die ze tijdens onze wandeling in het bos hadden verzameld en dat ze naar eigen creativiteit hier diertjes mee maakten.
Er hingen enkele voorbeeldjes in de boom in onze klas. Kinderen mochten hier even naar komen kijken, maar waren hier niet toe verplicht. Uiteraard heb ik hen wel gezegd dat hoe minder ze naar de voorbeeldjes gaan kijken, hoe creatiever ze hun diertjes kunnen maken.


Actie 3

Muzische (theater)ruimte


Als derde en laatste actie zou ik graag een grote muzische (theater)ruimte hebben op mijn ideale school. Ik stel mij een grote ruimte voor waar inklapbare tafels staan die ten allen tijde kunnen worden opgevouwen, maar even snel weer aan de kant kunnen worden gezet (zie foto).
Dit lokaal zo idealiter zo dicht mogelijk bij de materiaalruimte zijn die ik in mijn vorige actie heb beschreven.

Veel muzolessen kunnen in de klas gegeven worden, maar sommige activiteiten vragen veel materiaal en plaats, en daar zou deze ruimte ideaal voor zijn. Kinderen gaan hier voor beeld veel meer durven experimenteren omdat er minder rommel zoals lijm- en verfplekken in de klas terecht komen.
Deze ruimte is erop voorzien dat er hier en daar verf- en lijmplekken en dergelijke op de vloer terecht kunnen komen. Verder is er ook voldoende plaats om in deze ruimte te bewegen: je kan er werkjes van kinderen laten liggen om bijvoorbeeld te laten drogen, je kan er grote werken laten maken zonder dat de hele klas opnieuw moet worden georganiseerd.

Als ik er echt mijn zin mee zou mogen doen, zou dit lokaal ook iets of wat geluiddicht moeten zijn zodat er gebruik kan gemaakt worden van een goede geluidsinstallatie zonder dat andere klassen hierdoor gestoord moeten worden.
Ook zou ik hier heel graag een soort "mini verhoogd podium" hebben staan, een doek en coulissen vanwaar de leerlingen kunnen opkomen. Op deze manier kunnen leerlingen ook echt drama stukjes spelen en zich volledig inleven in hun rol. In dergelijke muzische ruimte zal dat alleszins beter gaan dan in een gewoon klaslokaal.

Actie 2

Materiaal lokaal


Mijn tweede actie bestaat eruit een materiaal lokaal te voorzien. Ik heb dit reeds gezien - in kleinere vorm uiteraard - in mijn stageschool. In mijn stageschool van vorig jaar was er telkens een kleine ruimte tussen 2 klaslokalen waarin al het materiaal voor beeldend werk stond (bekers, verf, papier, scharen, lijm, kranten, pijpenragers, ...). Daarom is dit iets wat ik zou willen doortrekken op schoolniveau voor mijn muzische droomschool. In plaats van dat elke leerkracht zijn eigen kasten vol stouwt met materialen, waarom dit niet allemaal samenbrengen in 1 groot lokaal waar echt al het muzisch materiaal kan bewaard worden.
Ik stel mij hierbij een groot lokaal voor met grote kasten waarin op een ordelijke en gestructureerde manier al het materiaal een plaats kan krijgen in vakjes en kasten:
  • gekleurd papier
  • scharen
  • lijmstiften
  • verf
  • verborstels
  • bekers
  • placemats
  • verf T-shirten
  • kleurpotloden
  • stiften 
  • krantenpapier
  • crêpepapier
  • chenilledraad
  • glitters 
  • rekken met verkleedmateriaal
  • schmink
  • ...
Wanneer een klas beeld heeft, zouden ze voor de les (of na de beschouwfase) met z'n allen naar het lokaal kunnen gaan om daar de nodige materialen te gaan halen. Op deze manier moeten leerkrachten niet alles in hun eigen lokaal bewaren of telkens aan collega's gaan vragen of zij bepaalde materialen in hun klas hebben staan.
Om een overzicht te bewaren is het denk ik wel belangrijk dat er wordt genoteerd wanneer er materialen op zijn, zodat dit op tijd door de school kan aangekocht worden.

Actie 1

Muzocarrousel 


Mijn eerste actie is om naast de gewone muzolessen in de klas een soort carrousel organiseren waarin we op zoek gaan naar de muzische talenten van leerlingen aan de hand van de verschillende keuzeworkshops waarin alle domeinen  (beeld, drama, muziek, media, dans en muzisch taalgebruik) aan bod komen. Door op deze manier aan muzo te werken kunnen we de sterktes van de kinderen benadrukken waardoor hun zelfvertrouwen een echte boost kan krijgen. Idealiter zou er elke maand 1 carrousel plaatsvinden op de school.

Praktisch zou het als volgt verlopen. De carrousel vindt plaats op de school en wordt georganiseerd voor alle leerlingen, klasoverschrijdend maar wel binnen dezelfde graad.
Voor elk domein zou er minstens 1 leerkracht verantwoordelijk moeten zijn, dit afhankelijk van de interesses en talenten van de leerkracht zelf. Ik spreek over minstens 1 leerkracht omdat sommige domeinen misschien meer begeleiding vragen wanneer er hier meer kinderen zich voor inschrijven. Tijdens elke carrousel zou er in elke graad voor elk domein van muzo 1 workshop plaatsvinden. Alle leerlingen zouden dan 1 week voor de carrousel plaatsvindt een briefje krijgen waarop ze 3 domeinen kunnen noteren waarbij ze graag een workshop zouden volgen. De leerkrachten verdelen dan de leerlingen onder de workshops die zij hebben gekozen. Doordat de leerlingen kunnen kiezen worden ze gemotiveerd en tegelijkertijd geprikkeld om volgende keer misschien voor iets anders te kiezen.
Na elke workshop schuiven de leerlingen door naar een volgende leerkracht: 2 workshops in de voormiddag en 1 workshop in de namiddag.

Muzisch schoolklimaat

Dag bloggers!

In dit blogbericht zal ik jullie meer wegwijs maken in hoe we van een school een krachtige muzische leeromgeving kunnen maken. Eerst en vooral is het belangrijk dat de school een sfeer van vrijheid en veiligheid creëert waarin de leerlingen met een open houding kunnen leren samenwerken en dus in interactie gaan met elkaar waardoor het welbevinden in de klas- en schoolomgeving stijgt. De leerlingen reflecteren ook over hun eigen leerproces leren om hun eigen handelen bij te sturen. De leerkracht geeft voldoende open opdrachten maar coacht hen nog door hen bij te sturen, uit te dagen en te helpen nadenken.
Maar om een school écht muzisch te maken, moet we het muzische gebeuren in de klas en op school niet alleen voelbaar maken, maar ook zichtbaar.
Op klasniveau kunnen we dit doen door muzische activiteiten te organiseren in de klas, als werkvorm in andere leergebieden, tijdens muzische projecten of tijdens hoekenwerk. Vanuit de sessie met Siska heb ik vooral onthouden dat er hierin zeker een experimenteerhoek aanwezig moet zijn, waar de leerlingen met verscheidene materialen vrij aan de slag kunnen gaan. Dit kunnen de leerkrachten ook doen door een muzisch accent te geven aan de dagdagelijkse dingen zoals een opruimlied, kleine improvisatie, tussendoortjes maar ook bij het vieren van een verjaardag of bijvoorbeeld bij het schrijven van een nieuwjaarsbrief.
Op schoolniveau kan je bijvoorbeeld keuzeworkshops, muzische projecten of ateliers organiseren. Maar de leerlingen, leerkrachten en ouders hebben er niks aan als dit niet op een functionele manier zichtbaar wordt gemaakt op de school. Als school en als leerkracht heb je veel invloed op de culturele ontwikkeling van de kinderen. Je kan hun culturele ontwikkeling vergroten door de leerlingen te betrekken in de aankleding van de klas, de gang of een leeg lokaal.

Vanuit deze grote berg aan informatie en theorie heb ik 3 acties ontworpen waarin ik mijn ideale droomschool creëer. Deze drie acties vind je terug in de drie volgende blogberichten onder "Muzisch schoolklimaat".

Evaluatietechniek 3

De emoji-waaier


Wat?

Op internet kwam ik een foto tegen van "De 40 buien van Donald Duck". Omdat ik dit een zeer leuk middel vond om mee te werken maar iets te achterhaald, ben ik op zoek gegaan naar een "moderne" versie. Daarom ben ik terecht gekomen bij de Apple emoji's. Dit zijn emoticons die gebruikt worden in SMS-taal via iPad/iPhone, heel actueel.
De leerlingen kiezen om de beurt uit de waaier aan gevoelens wat hun gevoel was gedurende de les of nadien. Ze krijgen de kans om hun gevoel te verwoorden.
Alle gevoelskaartjes zijn geplastificeerd en hangen op een ringetje, zo kunnen ze nog jaren lang meegaan!

Waarom?

Deze manier van werken is zeer eenvoudig. De kinderen hoeven op deze manier niet zelf te zoeken naar het juiste woord om hun gevoel weer te geven maar kunnen het aanduiden via deze waaier. Omdat het ook met prentjes wordt aangeduid, wordt het visueel duidelijk gemaakt.

Focus

Hierbij ligt de focus op proces en beleving.

Doelgroep

Geschikt voor alle graden.
Bij kinderen voor de lagere graden (1-3e leerjaar) kan je er enkele gevoelskaartjes afhalen zodat het eenvoudiger/duidelijker is. Zij kunnen zich vooral focussen op de prentjes aangezien zij de woorden nog niet (voldoende) kunnen lezen. De leerlingen van de oudere jaren kunnen eerst hun gevoel verwoorden en dit dan meer verduidelijken.



Evaluatietechniek 2

Zelfevaluatie


Wat?

De leerlingen vullen na een muzo-activiteit individueel de zelfevaluatie in. Ze noteren de datum, hun naam en het domein waarin ze gewerkt hebben. Nadien beantwoorden ze de vragen met een klein zinnetje of in één woord.
Helemaal onderaan kleuren de leerlingen pluimpjes nog om aan te duiden welke score ze hun eindproduct zouden geven.
Deze zelfevaluatie kan ook steeds worden bijgevoegd bij het rapport, liefst van al nog met een woordje uitleg van de leerkracht op de achterzijde.

Waarom?

Door op deze manier te werk te gaan, kom je als leerkracht veel te weten over hoe de leerlingen het proces en hun eigen eindproduct hebben ervaren tijdens deze les. Wanneer een leerling veel negatieve antwoorden geeft, kan je hen hier achteraf nog altijd over aanspreken zonder dat je die leerling er op de moment zelf mee confronteert.

Focus

De focus ligt hier op proces en product.

Doelgroep

Tweede en derde graad





























Evaluatietechniek 1

Uitgetest in stage: Boom in de klas


Wat?

In mijn stageklas had ik een grote zelfgemaakte boom geplaatst die dienst deed als decoratie en boekenkast waarin het thema duidelijk gemaakt kon worden. Deze boom werd voor verschillende doeleinden ingezet, zo ook tijdens muzo-activiteiten. Ik had op de achterkant van valse blaadjes vraagjes gehangen die vroegen naar beleving en proces. Deze blaadjes hingen aan de boeken die in de boom stonden. Om de beurt mocht een leerling een vraagje komen halen dan las ik het voor omdat de kinderen van het eerste leerjaar dit uiteraard nog niet zelf kunnen. De leerlingen die wouden, mochten antwoorden op de vragen.

Waarom?

Door deze evaluatietechniek toe te passen werd de boom in de klas op een functionele manier ingezet die voor de kinderen van het eerste leerjaar ook heel speels overkomt. Ook zijn kinderen hier niet verplicht om te antwoorden, waardoor de druk om te antwoorden wegvalt. Ik merkte dat kinderen die eerst niet antwoordden, na een tijdje vanzelf hun vinger opstaken omdat ze merkten dat alle antwoorden "goed" waren. Ik heb me nu gefocust op op beleving en proces maar met deze evaluatietechniek kan je je focus uiteraard ook op een ander deel vestigen.

Focus

De focus van deze evaluatietechniek lag op het evalueren van beleving en proces.

Voorbeelden van evaluatievragen 

Beleving

  • Wat vond ik het minst leuk? Waarom?
  • Wat vond ik het leukste? Waarom?
  • Wat maakt me blij? Waarom?
  • Wat maakte me minder blij? Waarom?
  • Hoe voel je je nu?
  • Wat vond ik het gemakkelijkste? Waarom?
  • Wat vond ik het moeilijkste? Waarom? 
  • ...

Proces

  • Wat heb ik goed gedaan?
  • Wat liep er mis? Hoe kwam dit?
  • Welke manier van werken had je vooropgesteld?
  • Heb je dit kunnen aanhouden of heb je bijgestuurd?
  • Ben je tevreden over je resultaat en je weg er naartoe? Waarom (niet)?
  • ...

Doelgroep

Eerste en tweede graad

Ervaring

Mijn ervaring leert mij dat dit een heel leuke manier van evalueren is, zeker met jongere kinderen! Alle kinderen wouden naar de boom komen om een blaadje te zoeken en te laten voorlezen door mij. Deze manier ging heel vlot en de kinderen vonden het zeer prettig, vooral omdat ze niet verplicht werden om op elke vraag te antwoorden. Enkel de kinderen die hun ervaring, mening of gevoel wouden delen met de anderen, deden dit. Uiteraard stimuleerde ik de anderen om ook te antwoorden, maar niemand werd verplicht.
Het nadeel hiervan is wel dat ik niet van iedereen het belevingsproces heb kunnen evalueren. Daarom zou een vraag waar iedereen op zou moeten reageren wel beter geweest zijn. Bijvoorbeeld elke hoek van de klas een gevoel geven (blij, boos, verdrietig, verveeld) en dat er op een blaadje staat dat elke leerling zich in een bepaalde hoek van de klas moet zetten. Zo kan je als leerkracht ongeveer de beleving van het kind inschatten zonder dat ze mondeling moeten reageren, maar dit mag uiteraard wel.

maandag 8 januari 2018

Mozart! De Musical

Dag bloggers!

Op zondag 7 januari heb ik in de mooie Antwerpse Stadsschouwburg kunnen genieten van de geweldige musical "Mozart!". Als echte musical fanaat heb ik al een 15 tot 20-tal musicals gezien, zelfs tot in Londen. Deze musical was er ook eentje om "u" tegen te zeggen, een klepper van formaat met een top cast.


De musical gaat over het leven van Wolfgang Amadeus Mozart, de legendarische componist die anderzijds heel fragiel en tastbaar is en uiteindelijk onderdrukt wordt aan de verwachtingen van zijn vader en van de maatschappij. Men speelt niet de liederen van Mozart zelf, maar men drukt wel zijne drukke bestaan uit in zowel fantastische Rock'n Roll nummers als in ingetogen nummers.


In deze musical zijn er heel wat momenten die mij hebben aangegrepen. Twee ervan wil ik met jullie delen omdat ze mij ook hebben geïnspireerd.

Het eerste is een moment waarin Wolfgang zingt over hoe hij probeert zichzelf te zijn in het lied "Hoe werp ik ooit mijn schaduw af". Mozart was een uitgelaten persoon die graag gokte en dronk, maar zijn schaduw laat hem niet vrij zijn. Zijn 'schaduw' wordt gespeeld door de kleine Amadé. Er is iets in Mozart dat steeds wil werken en wil componeren en met niks anders kan bezig zijn. Maar Mozart wil langs de andere kant ook vrij gelaten worden, weg van zijn schaduw.

Het tweede moment is waar Constanze Weber (de vriendin van Mozart) zingt over hoe ze heel haar leven al heeft aangepast aan Mozart. Ze heeft geen leven meer door hem, haar toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Ondanks het feit dat haar leven er triestig uitziet, zingt ze in het lied "altijd wordt er ergens gedanst" over hoe ze toch positief kan zijn en steeds kan dansen want ergens ter wereld is het wel 'feest'.

Tijdens muzolessen zou je eens kunnen ingaan op het gegeven 'musical' en wat hier allemaal bij komt kijken: zowel drama als muziek als muziek komen allemaal samen in 1 geheel. In dit geheel worden dan ook nog eens mooie verhalen meegegeven aan het publiek. Een echte aanrader!

Welkom!

Dag bloggers!


Ik ben Shana De Roeck en ik volg de opleiding "Bachelor Leerkracht Lager Onderwijs" aan Odisee Hogeschool te Sint-Niklaas.
 
Als laatstejaarsstudent moeten wij voor de module Muzische School een blog bijhouden waarin wij al onze muzische ervaringen en inspiraties delen. Ik zal hierin ook verslag uitbrengen van mijn muzische groei van aan het begin van de opleiding tot nu én zal ik jullie vertellen over mijn ervaringen in Dworp.

Ik hoop dat ik jullie kan laten ontdekken hoe hard ik doorheen deze opleiding ben gegroeid en ik hoop dat ik jullie net zo hard kan inspireren als dat ik geïnspireerd ben geweest door al het wonderlijke om ons heen!


Veel leesplezier!

Shana De Roeck

vrijdag 5 januari 2018

Kleuren in de lucht

Dag bloggers!

Toen ik de foto's op mijn gsm aan het opruimen was, viel mijn oog op één bepaalde foto die vorig jaar werd genomen van mijn vriend en mij op reis in Frankrijk. Deze foto werd genomen op het strand aan de Provence. Al zijn het niet de personen op de foto die mij opvallen, maar wel de kleurrijke achtergrond die je kan zien.
De mooie overgang van de kleuren sprak me echt enorm aan: het blauw dat overgaat in roze, dat op zijn beurt weer over gaat in oranje/geel.
Werken rond kleurovergangen zou ook heel leuk kunnen zijn tijdens muzolessen. Dit is iets wat kinderen kunnen leren maar waar ze ook heel veel mee kunnen experimenteren en uitproberen.